top of page

Opruim tips (Tips blog)

Hey!. Het is alweer tijd voor een tip blog!. Dit keer geef ik tips hoe je kan opruimen als autist!. Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld!. Maar voor autisten ligt dit net even anders!. In deze blog geef ik tips met dingen die mij helpen!

 

Trek er (veel) tijd voor uit:


Zorg ervoor dat als je wil gaan opruimen dat je er dan (veel) tijd voor uit trekt!. Zo gun je jezelf de tijd om dingen echt goed uit te zoeken en er ook echt eens goed doorheen te gaan!. Kijk wanneer jij echt tijd hebt om te gaan opruimen!. Je kan het!

 

Organiseren:


Zorg er voor dat als je gaat opruimen dat je dan alles bij elkaar legt en dat je dan alles gaat organiseren!. Dat organiseren kan op veel manieren en is voor iedereen anders op wat voor manier hij of zij dat doet!. Kijk eens wat voor manier bij jou past!. Je kan het!

 

Plannen:


Plan in je agenda of planner hoe en wanneer je gaat opruimen en wat je dan gaat opruimen!. Zo voorkom je uitstel gedrag en kan je je er al op voorbereiden ook zorgt dit er voor dat je je energie goed verdeeld!. Zorg er wel voor dat je niet te strak plannt dit kan juist voor meer stress zorgen!.

 

Beloning(en):


Zorg er voor dat als je gaat opruimen jezelf daarna beloont!. Zo zorg je er voor dat je motivatie krijgt/blijft houden. Die beloning kan natuurlijk van alles zijn!. Je kan lekker in bad gaan, maar je kan ook een chocolade reep kopen of wat anders doen waar jij een beloningsgevoel van krijgt!. Kijk eens of het bij jou past!, je kan het!

 

Houd het bij:


Als je dan alles hebt opgeruimd zorg dan dat je het opruimen bij houd!. Trek hier bijvoorbeeld een halfuur per dag voor uit. Of doe het een keer per week!. Als je het namelijk bij houd kost het opruimen niet zo veel energie. En hoef je het niet elke keer weer opnieuw te organiseren!

 

Maak keuzes:


Als je dan aan het opruimen bent. Probeer dan keuzes te maken en te kijken wat je echt nodig bent en wat je al lang niet meer gebruikt hebt of wat je niet nodig bent!. Zo zorg je er voor dat je minder spullen hebt en dus minder bende kan maken!. Probeer het eens je kan het!

 

Zoek hulp:


Soms kan het zo zijn dat je het echt niet alleen kan en er geen overzicht (meer) over hebt!. Dit is helemaal oké!. Als dit het geval is probeer dan hulp te zoeken!. Misschien van iemand in je (directe) omgeving, maar je kan ook een opruimcoach inschakelen probeer het eens!. Je kan het!

 

Verkoop of geef spullen weg:


Heb je spullen uitgezocht die jij zelf niet meer gebruikt, maar die nog wel goed zijn en die je moeilijk weg kan gooien?. Verkoop of geef de spullen dan weg zo kan je de spullen nog een nieuw leven geven en voel je je er ook wat beter over en het is natuurlijk veel beter voor het milieu dan ze direct weg te gooien!

 

Wil je wat kwijt?. Wil je gewoon even praten?. Of heb je een tip nodig?. Stuur me dan een dm of email!. Heb je acuut hulp nodig?. Neem dan contact op met iemand die je vertrouwt!. Of neem contact op met 113, deze organisaties zijn er niet voor niks!. En je bent het echt waard!

 

Wat is jouw ervaring met dit onderwerp?. En/of heb je een tip?. Laat het weten in de reacties!. Misschien kan je een ander helpen!

 


 

Liefs Emma



18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Review rolfstone koptelefoon

Hey!. Het is weer tijd voor een blog!. Dit keer een review van een product waarvan ik nooit had geweten dat ik er zoveel baat bij zou hebben!. En dat het me zo erg helpt!. Ik heb het product uitgetest

Autisme en gesprekken (Persoonlijke blog)

Hey!. Het is alweer tijd voor een nieuwe persoonlijke blog!. Dit keer over autisme en gesprekken, want ondanks dat het een vrij klein onderwerp lijkt. Is het toch wel een groot onderwerp. Waar ik heel

Autisme en voor jezelf opkomen (Persoonlijke blog)

Hey!. Het is weer tijd voor een nieuwe blog!. De eerste van het nieuwe jaar!. Ik trap dit jaar af met een blog over voor jezelf op komen!. Want voor jezelf op komen is al lastig genoeg. Maar als je au

Post: Blog2_Post
bottom of page