top of page

Gastblog van @autimeisje_naomi (Bonusblog)

Hey, vandaag weer een gastblog, deze keer van autimeisje naomi, ze geeft je tips en informatie hoe je kunt gaan werken met autisme, wil je dit weten?, lees dan gauw deze blog

 

Hoe kan je je werk volhouden met autisme?

Dat is een lastige vraag omdat het voor iedereen verschillend is. Maar wat echt het belangrijkste is om te doen wanneer je start bij een nieuwe baan het vertellen tegen je baas en eventueel collega’s. Als je al een baan hebt en je hebt pas je diagnose gekregen is het goed om een keer een gesprek te plannen met je baas om zo het gesprek aan te gaan. Zo kunnen ze er rekening mee houden en je helpen als je een mindere dag hebt. Want wanneer je baas het weet kan deze je voorzien in structuur in je werkschema. Dus als je bijvoorbeeld even tijd nodig hebt om te rusten in de middag dat dit niet erg is, of wanneer je een rondje wil gaan wandelen om even te ontprikkelen in de natuur dat dit ook geen probleem is.

Wel kan het zijn dat je dan geen fulltime baan kan doen. Vaak is dit echt een no go omdat het energie slurpt wat je ook in andere dingen kan steken. En dan bedoel ik in een bepaalde hobby of een gezellige avond met vrienden. Het is dus echt belangrijk om te kijken naar hoeveel uur je kan volhouden en wanneer dit te weinig is, is er altijd nog een mogelijkheid om dit aan te passen in overleg met je baas en collega’s.


 

Mijn tips om je werk goed te kunnen doen zijn:


  • Wees jezelf en blijf jezelf. Dan ben je het leukste.

  • Ga in gesprek met je baas en collega’s over je autisme. (Het is lastig maar wel een manier om je mogelijkheden te bespreken.)

  • Maak aantekeningen wanneer er iets wordt uitgelegd wat je nog niet kende zodat je het terug kan lezen.

  • Zorg voor structuur en dan bedoel ik dat je vraagt om een werkrooster wat elke week hetzelfde is, zodat je weet waar je aan toe bent.

  • Neem voldoende rustpauzes tijdens je werk. (Is dit niet mogelijk probeer het met je baas of collega’s toch mogelijk te maken.)

  • Zoek iets wat bij je past en wat niet teveel prikkels geeft.

  • Zorg voor voldoende water zodat je kan drinken wanneer je hoofdpijn hebt en kijk of er een raam of ventilatie is.

  • Durf vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt. Liever 100x te veel dan 1x te weinig. Zeker als je collega’s weten dat je autisme hebt kunnen ze je beter helpen.

 

Dit zullen lang niet altijd alle tips zijn, maar ik weet zeker dat het je een groot stuk op weg helpt. Want iedere keer uitvallen op werk omdat het niet lukt of iedere keer wisselen van baan is erg onrustig en zorgt voor veel meer onzekerheid bij jezelf. Weet dat je goed genoeg bent en dat er altijd een bedrijf is wat in je zou willen investeren door middel van cursussen of trainingen en zelf ook weer van jou kan leren. Succes! en weet, jij bent de zonnestraal die iemand anders nodig heeft!

 

Wil je even praten?, heb je een tip nodig?, of wil je even je hart luchten?, stuur me dan een dm of email, heb je acuut hulp nodig?, neem dan contact op met iemand die je vertrouwt, of neem contact op met 113, deze organisaties kunnen je echt helpen!, en je bent het echt waard!

 

Wat is jouw ervaring met dit onderwerp en/of heb je een tip?, laat het weten in de reacties!, mischien kan je een ander helpen!

 


 

Liefs Emma


Wil je ook een gastblog schrijven?, stuur me dan een dm en vraag naar de mogelijkheden!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Review rolfstone koptelefoon

Hey!. Het is weer tijd voor een blog!. Dit keer een review van een product waarvan ik nooit had geweten dat ik er zoveel baat bij zou hebben!. En dat het me zo erg helpt!. Ik heb het product uitgetest

Autisme en gesprekken (Persoonlijke blog)

Hey!. Het is alweer tijd voor een nieuwe persoonlijke blog!. Dit keer over autisme en gesprekken, want ondanks dat het een vrij klein onderwerp lijkt. Is het toch wel een groot onderwerp. Waar ik heel

Autisme en voor jezelf opkomen (Persoonlijke blog)

Hey!. Het is weer tijd voor een nieuwe blog!. De eerste van het nieuwe jaar!. Ik trap dit jaar af met een blog over voor jezelf op komen!. Want voor jezelf op komen is al lastig genoeg. Maar als je au

Post: Blog2_Post
bottom of page