top of page

Kijktip: Net ff anders

Deze week ,maar een tip, maar een tip die ik graag met jullie wil delen.

 

In net ff anders volgt Marlijn Weerdenburg zes jong volwassenen met een licht verstandelijke bepreking. Voor wie het leven van alle dag soms net even te snel gaat. Maar doen er alles aan om zo normaal mogelijk mee te draaien in de maatschapij. Iedere aflevering staat de weg naar meer zelfstandigheid bij een van deze jongere centraal.

 

Veerle:

Veerle is een opgewekkend meisje en werk in een winkel op de delicatiesen afdeling. Ze wil dol graag op zich zelf wonen ,maar zolang ze niet voor haar eigen maaltijden kan zorgen is dat geen optie. Veerle vindt het moeilijk om keuzes te maken en ervaart er ook veel stress bij. Ze vindt het ook moeilijk iets fout te doen. Leren koken zal voor Veerle niet alleen een praktische ,maar ook een mentale boost geven.

In de aflevering leert ze stapje voor stapje koken en krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen, zal het haar lukken om het einde van de aflevering te koken voor een grote groep mensen?

 

Mitchell:

Mitchell woont opzich zelf met begeleiding en werkt 32 uur per week als afwasser in een hotel door zijn beperking funcioneert het beste als zaken volgens een vaste structuur gebeuren. mitchell wil graag zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Bij vaste routes zoals naar zijn werk of zijn ouders kan hij prima zelfstandig reizen. Alleen zodra er iets verandert in het schema. Als de trein bijvoorbeeld vertraging heeft raakt hij in paniek. Een nieuwe route vinden is ook heel moeilijk voor hem, omdat hij last vindt zich te focussen en informatie langzamer verwerkt. Het idee dat het fout kan gaan maakt Mitchell bang en beperkt hem enorm. Mitchell krijgt hulp van een ov_coach. Mitchell weet na lang oefenen toch minder bang te worden. En probeert zelfs zijn angst voor de sneltrein te overwinnen. Gaat dit hem lukken?

 

Shanice:

Shanice heeft een licht verstandelijke beperking en een lichte vorm van adhd. Ze volgt een leer_werk tracject in een zorginstelling voor meervoudig gehandicapten. Shanice heeft haar hart op de tong ,maar alleen in haar eigen vertrouwde omgeving. Shanice wil heel graag op haar zelf wonen. maar ze vindt het lastig om haar zaakjes op orde te houden. En zolang ze de administratie niet op orde heeft is zelfstandig wonen geen optie. Ze vindt het moeilijk om te cominiceren met vreemden. Als ze daar wat soepeler in wordt gaat er een wereld voor haar open, leren organiseren, durven bellen, durfen vragen: het het zou een belangrijk verschil zijn in het leven van Shanice. Shanice leert steeds meer te praten met mensen. Maar lukt het haar ook om te vragen aan anderen of ze een groepsfoto willen maken?

 

Sander:

Sander is op youtube al een kleine bekendheid. Waarin hij zijn dagen laat zien, maar hij wil ook meer bekendheid brengen over mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook zijn taal en spraakbroblemen zie je niet terug in zijn vlogs. Maar Sander mag op you tube dan wel stoer en zelfverzekerd over komen in het echt is hij dat niet. Sander wil ook buiten de camera zijn mening meer durven geven. Sander heeft in het verleden al gemerkt dat veel mensen misbruik van zijn goede gedrag maken. Sander krijgt hulp bij weerbaarder worden en gaat het zelf veel mee aan de slag. Het gaat steeds beter als Sander dan ook voor special media award wordt gevraagd kan hij zijn geleerde lessen direct toepassen. Gaat het hem lukken ook op zo'n groot podium zijn mening te verkondigen?

 

Sanne:

Sanne is een nuchtere vriezin en goedlachs. Verbaal sterk en voor de duvel niet bang. Ze werkt in een supermarkt en doet aan veel sporten ze loopt elk jaar met haar vader de nijmeegse vierdaagse ze lijkt een druk normaal leven te hebben ,maar dat is niet helemaal zo, ze heeft een licht verstandelijke beperking en heeft add. Ze is snel afgeleid en elke prikkel die langskomt is de moeite waard en filteren is lastig. Als ze boodschappen doet lijdt het tot een mandje met spullen die ze eigenlijk niet nodig had. Sanne wil dolgraag op haar zelfwonen ,maar dan kan pas als ze zich beter kan concentreren en als ze de verleiding van spullen kan weerstaan ze moet leren met de juiste spullen thuis te komen in plaats van spullen die ze eigenlijk niet nodig heeft. Met behulp van een geld coach leert ze steeds beter met geld omgaan. Sanne gaat proef wonen op een boot en moet dus ook haar eigen eten kopen, gaat het haar lukken om uit te komen met het geld?

 

Vincent:

Vincent is inemend en opgewekt. Vincent heeft een licht verstandelijke beperking en autisme. Hij woont zelfstanig met begeleiding in een keurig huis. Hij werkt in de catering van een banden bedrijf en als ervaringsdeskundige bij een organisatie die bedrijven en scholen inlicht over autisme en een licht verstandelijke beperking. Vincent is op zoek naar een 'zwemmaatje'. Vincent wil een echte vriend. Vincent vindt vrienden maken lastig ,hij is aardig ,maar vindt vriendschappen onderhouden lastig. Door zijn 'beperking' begrijpt hij dingen vaak verkeerd en neemt hij vaak alles letterlijk. Vincent doet een oproepje bij Sander vriendenteam. En doet daarna een paar teambuilding oefeningen met de rest van de jongeren. Hij leert steeds beter ook cominceren en dat mensen hem kunnen vertrouwen ondertussen heeft hij al een paar 'dates' gehad. Maar lukt het Sander ook om een echt 'zwemmaatje' te vinden?

 

Wat vond ik van het programma?:

Ik vond dit een van de eerste programma's waarin in me echt herkende als het gaat om autisme en verstandelijke beperkingen. Ik vond dat als iemand zich niet goed voelde de groep die gene rustig stelde. En ik vond Marlijn Weerdenburg ook echt heel goed ze had er echt begrip voor en ik had het idee ook echt dat ze ook bij die mensen paste. De groep bij elkaar was ook zo leuk. Ze steuden elkaar ook. En lieten elkaar ook echt het woord. Het was gewoon een heel mooi programma.

 

Waar is het programma te zien?:

Het programma is te zien op de npo app , en is op dit moment nog gratis te zien

 

Hoeveel afleveringen zijn er?:

Het programma heeft 6 afleveringen van ongeveer 40 minuten

 
 

Liefs Emma


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page